«

»

May 08 2012

Know More About Pathcode, Environment, OCM, Datasources

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.2/5 (6 votes cast)

Path Code

Question1: In which format EnterpriseOne Specs get stored for a path code?
Answer1: Prior to 8.12, specs were stored in TAM (Table Access Management) format. In the 8.12 release and later, this metadata is now stored in XML format in an XML schema in the relational database. This change allows all servers to view and match their code up to one central source.

Question2: How to create central objects for custom path code?
Answer2: One can create using either of the two methods:

1- Using Platform Pack Installation: Installing the platform pack selecting only the EnterpriseOne DB components. Once done with the platform pack, one need to create F983051 manually and need to update the table with the name of your Deployment server and path code name

2- Runing R98403, version XJDE0019.This is automatically copy F983051 and updates the table with the name of your Deployment server and path code name

Question3: How to create check-in location for custom path code?
Answer3: Check-in location can be created in two ways:

1- Manually copying the directory structure on your deployment server and create a folder with the same name as your custom path code under EnterpriseOne\E812. Copy the contents depending on whether you creating the path code at all new or copying it from existing one. In case of copy, make sure to copy it from Pristine.

2- Running the UBE R9800942, Version XJDE0001. Please run the UBE LOCALLY.

Question4: In 8.12, why copying path code will not copy the packages?
Answer4: This is because specifications for packages are now stored in the XML format in the database. The names of the tables are same as the name of the package.

Question5: Is there any UBE or method to create the path code in the Enterprise Server automatically?
Answer5: The only way to get a path code onto the enterprise server is by manual copy the path code and updates the spec.ini. This file tells the server where to look for the XML specifications.

Question6: How to delete a Path Code?
Answer6: To delete a path code, you need to perform the following:

1. Delete the record from the table F00942.
2. Delete the central object tables.
3. Manually delete the check-in location on the deployment and path code directory on enterprise servers.

Question7: Is there any business function to retrieve the path code?
Answer7: The business function B989400 “Get Pathcode for an Environment” can be used to retrieve the path code.

Question8: Can multiples Data Dictionaries be used for a single path codes?
Answer8: GCS do not recommend setting up separate data dictionaries.
Please refer to the solution for further details: E1: DD: Use of multiple DD for single path code Note 631426.1

Data Sources

Question1: What are data sources and where definition gets stored?
Answer1: The data sources define where the database tables reside and where the software runs logic objects for the enterprise. Data source definitions are stored in the Data Source Master table (F98611). Workstations use a Common table F98611, which generally resides in the system data source on the enterprise server. Oracle’s JD Edwards

EnterpriseOne servers that process logic and request data require their own unique definitions for data sources; therefore, they have their own table F98611 in the server map data source.

Note: EnterpriseOne having two types of data sources: Database Data Sources and Logic Machine Data Sources. First DB and second one by SVR are marked in the OMOCM1 column of the table F98611.

Question2: Are all data sources Unicode complaint?
Answer2: EnterpriseOne now ships with all data sources in Unicode except for Business Data and Control tables. These data sources can be converted to Unicode on an upgrade.

Note: There are 12 primary types of data sources that can be configured with EnterpriseOne. There are more than 4500 tables within a normal installation of EnterpriseOne (8.12) that qualify as business data.

Question3: Would you need to add new data dictionary, object librarian, system, server, server map, local, or logic data sources?
Answer3: No. These data sources are all shared data sources throughout the EnterpriseOne implementation. Because of this, under a normal EnterpriseOne configuration, these data sources contain data that is shared among all the environments.

Question4: What do you mean by ‘OCM Data Source flag’?
Answer4: It indicates that the data source contains atleast F98611 and F986101 tables. The system and all server map data sources use this flag. This flag determines whether the data source is shown in the Machine Search_Select form of the P986115 application.

Question5: What do you mean by ‘Data Class’ while defining the data source?
Answer5: This defines the type of data that will be held in the data source being defined. This new field helps provide better data selection for Universal Batch Engines (UBEs) and servers to further identify what kind of data a data source is referencing.

Note: The classes of data available are: Business Data, Central Objects, Data Dictionary, Logic, Host Server Map, Local, Object Librarian, Installation Planner, System, Control Tables, and Versions.

Question6: Are tables with identical name within the same database is supported by EnterpriseOne?
Answer6: Only two of the four supported RDBMSs support table owners (SQL Server and Oracle). These databases allow you to have tables with identical names within the same database differentiated by the owner. Use of this system allows you to keep multiple copies of some tables (such as F986101 OCM) in the exact same location.

Note: The Object Owner ID field indicates the table owner for that specific data source. You can have multiple data sources with identical table owners, depending on your specific setup. This field is used when EnterpriseOne structures the SQL statements that return data to the EnterpriseOne applications.

Question7: How to split business data in multiple data sources?
Answer7: The data class is at the center of automatic OCM generation. It categorizes the type of data stored in data sources and tables. For example, Business Data is data class ’B’ and System is data class ’S’. If you want to split business data into multiple data sources, you need to create a new data class, modify the data source template (so Environment Director or Installation Planner prompts for a data source) and assign tables and GT objects to that data class. OCM will be created based on the information provided previously.

You can create a new data class by adding a value to the H96/DU UDC for data sources and H96/CL UDC for table and GT objects.

Note. Modifying the data class does not affect existing OCM mappings; the data class is only used when creating mappings for a new environment.

OCM

Question1: What are the parameters comprise the primary, unique index to the OCM?
Answer1: Here are the parameters:
• Environment
• User, which is either a specific User ID / Role or *PUBLIC.
• Object name
• Database path

Question2: How to delete OCM and how deletion comes into effect?
Answer2: While in Work with object mappings, highlight the desired OCM record and click the Delete button on the toolbar. This will remove this record from the F986101 table.

Note: If you remove a mapping from the system data source, your client machines will need to log out and back into E1 before they will be able to see the change. If you change a server map F986101 entry, you will need to stop and start your host services to ensure that the mapping takes effect. You will also need to clear the cache for the HTML clients via SAW/Server Manager (8.97) or by stopping and restarting the Web Services (WebSphere or OAS).

Question3: Is it possible that different batch servers’ points to the same F986110 so that WSJ can show all the jobs submitted to different servers?
Answer3: Yes, by keeping the object owner different for all the server map data source, so that all point to table object_owner.F986110.

Question4: While making any changes in OCM, what would be recomendation, log on to a client machine or deployment server?
Answer4: To add an OCM mapping, log on to a client machine. The reason you are logging on to a client machine is that it will update the system F986101. When you log on to the deployment server in the planner environment, it will change the F986101 contained in the planner MSDE or SSE database. Since this is not the database accessed by your end users for mappings, you normally do not want to change your mappings in this database.

Question5: Is it mandatory to make changes in both System and Server Map while making changes to OCM?
Answer5: Generally, you need to choose a system to change a mapping for your client workstations. However, if you think changes are required, then changes should be made to server map.

Note: If you change the mappings for your users in the system data source, but not the server map data source, you may see different results when running reports locally compared to reports run on the server.

Question6: What R986101A (Create System Table Mappings) does?
Answer6: This program adds active Object Configuration Manager (OCM) records for a specified table, user ID, and data source for all environments listed in the Environment Detail table (F00941). You can use data selection to filter the environments to which this process adds OCM records.

Question7: How to Create OCM Records for Business Functions using R98640?
Answer7: This batch process (R986140) reads the Object Librarian tables for server business functions, and then creates Object Configuration Manager records for those business functions in the target data source that you specify in processing options. Processing options also enable you to specify the source data source and environment to use when creating these Object Configuration Manager records.

Please refer to E1: ENV: EnterpriseOne 8.9 OCM Mappings for Business Functions Invalid <> for further details.

Question8: How many copies of F986101 can exist in EnterpriseOne installation?
Answer8: There can be many copies of this table on an EnterpriseOne system. The workstations will use one copy, in the system data source, to find their data. The enterprise and logic servers have their own copy of this table, which is used when a report is run on an enterprise or logic server.

The F986101 table really only consists of what is called OCM mappings. These mappings tell the system what data source the table resides in, where to run its business functions, and how to process its reports.

Question9: How to generate server map for newly created environment?
Answer9: You need to generate server map using the application P9654A.

Please refer to E1: ENV: Created a new environment and have no OCM mappings in the Server Map <>.

Environment

Question1: What is an Environment?
Answer1: An environment can be described as the framework on which the system rests. This framework is made up of object configuration mappings and a path code. These are what tell EnterpriseOne where to find the data and specification files needed for its applications to run.

Question2: How to delete an Environment?
Answer2: When you are in the Environment Master program, P0094, highlight an environment and click the Delete button on the toolbar. This will remove the records for the
Environment from F0093, F0094, F00941, and F986101.

Note: When you delete an environment, you are not automatically deleting the data sources and business data associated with that environment. This will need to be done as a separate step.

Question3: What is the recommended way of Environment Creation?
Answer3: While Environment Director is a useful tool for creating environments, we recommended using Installation Planner (P9840) and Installation Workbench (P9841) to create custom environments.

Question4: What environment director will do?
Answer4: Environment Director performs the following:
• Creates OCM if it does not already exist.
• Writes F98403 record for the new environment.
• Loads business data.
• Loads control tables.
• Configures enterprise servers.
• Creates server map OCM.
• Creates server map F98611 records.
• Writes F9651 records for enterprise servers.
• Configures BSFN and UBE mappings

Note: you can refer to E1: ENV: How To Create Custom Environment Using Environment Director (P989400)? (Doc ID 847534.1) for complete process.

Question5: What would be the recommendation: Create custom environment using plan or Environment Director?
Answer5: It is recommended that you create custom environments from the PSFTPLAN environment on the deployment server using Environment Director. Doing so creates the environment in the planner databases and deploys it to the system data source. The environment must exist in the planner databases to apply software updates to the environment.

Question6: Can we run Environment Director logging to deployment environment?
Answer6: You cannot run Environment Director from the deployment environment. The deployment environment exists only on the deployment server. It uses the bootstrap tables (F98611 and F986101) from the Planner; the remainder of the system tables are in the system data source. This split will cause inconsistencies between the planner and system definitions.

Published under the license.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.2/5 (6 votes cast)
Know More About Pathcode, Environment, OCM, Datasources, 3.2 out of 5 based on 6 ratings
(Visited 1,724 times, 1 visits today)

About the author

Krishna Nambiar

Krishna Nambiar is a very experienced CNC Consultant and has worked on quite implementations, and other support projects. Very keen to share and help for the goodwill of others, he is one of the Administrators of JDESource.com.
Also being a budding Photographer, and an Avid Reader, you can get to know more about him via following profiles.

1 comment

  1. Nivi

    Hi , Thanks for making things put together in question and answer formats copied from ‘JDE Complete Reference’ and other pdf files from ‘docs.oracle.com’,which makes reading more convenient.But it would be good to have references to those links to see its screen shots and other tips if the reader needs more details on specific question.Refer some tips on ‘Technical Blogging’ in our jdesource, Good job .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a Reply